БЛОГ

Запознайте се с лекторите на TEDxVitosha 2021

От изкуствения интелект до изкуството на храната… и обратно

Димитър Тончев и Виктор Пенев с мисия да помогнат на всички да се хранят по-добре

ДИМИТЪР ТОНЧЕВ

„Аз съм програмист и любител-готвач“ - това казва за себе си финалистът от MasterChef България 2020 г. Той е най-младият участник, само на 21 години, постигнал това ниво, за което получава „Златна престилка“ и насърчение от шеф Андре Токев.

Димитър е амбициран да въвлече връстниците си в осъзнаването и развитието на кулинарната култура на българите, а също - да възроди и осъвремени традиционните български „гозби“.

В момента учи компютърни науки в Англия и е стажант по изкуствен интелект в реномирана технологична компания. Не е загърбил голямото си увлечение по гастрономията. Планира да помага в създаването на pop-up (временен) ресторант, щастлив е и когато го канят да готви на частни вечери.

За сцената на TEDхVitosha тренира със затворени очи – да готви и да говори пред всички. Според него домашната храна е не само здраве, а и култура.

ВИКТОР ПЕНЕВ

През 1998 г. той е един от двамата създатели на най-голямата българска интернет компания с порталите NetInfo и gyuvetch.bg, пощата abv и още десетина проспериращи сайтове. Завършва бизнес магистратура в престижния университет Stanford в Силициевата долина, трупа опит в медийните империи на Bertelsmann, BMG – The New Music Company, и PLBY Group, където отговаря за световното дигитално развитие.

Когато през 2008 година продава NetInfo, за нея работят 130 души, а всекидневно я ползват 3 милиона българи, с което не престава да се гордее.

И понеже мързелуването с коктейл на плажа е далеч от търсещата му натура, Виктор стартира еdamam.com – сайт, посветен на любимото му увлечение – храната.

В разговор от Ню Йорк, той обеща на гостите на TEDxVitosha не лекция, а преживяване, с което да ги изкара от ежедневието в различно състояние на съзнанието.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки